Αυτό-Εκτίμηση και Εξωτερική Εμφάνιση

Αυτό-Εκτίμηση και Εξωτερική Εμφάνιση

Είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές, πως η Αυτο-Εκτίμηση ξεπερνάει τα στενά όρια της εξωτερικής εμφάνισης. 
Η ομορφιά δίνεται από τη φύση, απλόχερα, η Αυτο-Εκτίμηση όμως δεν δίνεται με τον ίδιο τρόπο. 
Είναι τέχνη που κατακτάται- επίμονη και κοπιαστική, είναι το ταξίδι μιας ολόκληρης ζωής. Άλλωστε, η σύγχρονη ψυχοθεραπεία έχει πλέον καταδείξει το πόσες αρνητικές ιδέες για τον κόσμο, το μέλλον, για τον ίδιο τους τον εαυτό, κουβαλούν οι άνθρωποι στο μυαλό και την ψυχή τους- ανεξαρτήτου εμφάνισης.

Όσο ωραίοι και να είμαστε, υπάρχει μέσα μας αυτός ο εσωτερικός σαμποτέρ, που δεν μας αφήνει να αναπτύξουμε στο μέγιστο την Αυτο-Εκτίμηση μας. Και εκεί που νιώθουμε όμορφοι την μια στιγμή, την άλλη πέφτουμε ψυχολογικά τελείως. 
Η διακοπή και ο τερματισμός μιας σχέσης, μια επαγγελματική και οικονομική δυσκολία, μια σεξουαλική αποτυχία- καταστάσεις που αφορούν όλους τους ανθρώπους- είναι πραγματικά χτυπήματα στην Ασταθή Αυτο-Εκτίμησή μας. 

Σε τέτοιες περιπτώσεις γινόμαστε ευάλωτοι και η ωραία εμφάνιση δεν αρκεί για να «πολεμήσει» τον εσωτερικό μας τρομοκράτη και τις εξωτερικές συνθήκες, που μας κάνουν πολλές φορές να βλέπουμε τη ζωή και τους ανθρώπους με σκούρα γυαλιά. Η ομορφιά είναι πράγματι θείο δώρο, αλλά πολλές φορές στον άνθρωπο αυτό το δώρο καταστρέφεται. Η φράση του θυμόσοφου λαού μας ‘χαράμισες τα νιάτα σου και την ομορφιά σου’ έχει να μας πεί πολλά…

Η ομορφιά από μόνη της δε θα ήταν τίποτα χωρίς τον θαυμασμό των άλλων.
Νιώθουμε όμορφοι επειδή οι άλλοι μας θαυμάζουν ή μας προσέχουν γι’αυτό. Και για νιώθουμε συνέχεια όμορφοι θέλουμε διαρκή επιβεβαίωση. Επιζητούμε πολλές φορές τα βλέμματα των άλλων, θέλουμε να μας κοιτάζουν όταν βγαίνουμε έξω, αλλά παρόλ’αυτά εμείς αποφεύγουμε να ανταποδώσουμε τη βλεμματική επαφή. 

Αν και οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους για να τονίζουν την ομορφιά τους ή για να δείχνουν πιο όμορφοι, από την άλλη ακούμε πολλές φορές τη φράση «δε θέλω να με κοιτάνε μόνο για την εξωτερική μου εμφάνιση». Πίσω από αυτό κρύβεται ένας πανίσχυρος μηχανισμός αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης από τους άλλους λόγω του «κινδύνου» της συναισθηματικής εγγύτητας  που στην πραγματικότητα υποδηλώνει έλλειψη Αυτο-εκτίμησης : 

Φροντίζω να τραβώ τα βλέμματα των άλλων, αλλά ταυτόγχρονα δεν είμαι σε θέση να διαχειριστώ τη βλεμματική επαφή, δε θέλω ο άλλος να με πλησιάσει συναισθηματικά. Αντιδρώ στα βλέμματα των άλλων είτε με αδιαφορία είτε με ένα βλέμμα που να δείχνει υπερβολική Αυτοπεποίθηση, μόνο και μόνο για να «παγώσω» τον άλλον και να τον κάνω να «κομπλάρει». 

Ο ψυχίατρος Brian Roet είχε πεί πως αν θέλετε να καταλάβετε αν ένα άτομο έχει Αυτο-Εκτίμηση μην κοιτατε την εμφάνιση του, κοιτάξτε πρώτα τις κοινωνικές του δεξιότητες και το πώς επικοινωνεί με τους άλλους ανθρώπους και μετά κοιτάξτε να δείτε πως συμπεριφέρεται στις δύκολες καταστάσεις της ζωής. 

Τα άτομα για τα οποία η εξωτερική τους εμφάνιση είναι η ταυτότητα και η ύπαρξή τους, είναι κατά βάθος πολύ ανασφαλή, ευάλωτα στα εξωτερικά χτυπήματα των περιστάσεων;
ευαίσθητα σε μια ενδεχόμενη απόρριψη ή αρνητική κριτική.

Ο Ρόλος της Ψυχοθεραπείας

Γι’ αυτό το λόγο, η αρχή κάθε Ψυχοθεραπείας για την τόνωση της Αυτο-Εκτίμησης είναι η στροφή του βλέμματος από την έξω εικόνα του εαυτού προς την πιο εσωτερική. Αυτό φυσικά αποτελεί τον προθάλαμο τηςΑυτογνωσίας και η Αυτογνωσία είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της Αυτο-Εκτίμησης. 
Ο κάθε άνθρωπος –όπως κι αν είναι εμφανισιακά- έχει από τη φύση του ιδιαίτερα ταλέντα, ξεχωριστές δυνατότητες και κλίσεις. 

Με αυτά τα δικά του εσωτερικά όπλα μπορεί να γίνει απαραίτητος και αγαπητός στους άλλους. 
Ανακαλύπτοντας και ξεδιπλώνοντας τις αξίες και τα προτερήματα που κρύβονται μέσα μας, ελέγχοντας τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας και με τη θέσπιση ρεαλιστικών στόχων – που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες του ατόμου – ο καθένας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την Αυτο-Εκτίμηση του. Ο καθρέφτης τότε δεν μπορεί παρά να δείξει αυτό που το άτομο ήδη αισθάνεται: 

μια παρουσία που ακτινοβολεί δυναμισμό, πίστη και σεβασμό στον ευατό. Και έτσι μπορεί ο καθένας να γίνει αρεστός και αποδεκτός. 
Πιο σημαντικό από την ομορφιά είναι να καλλιεργήσουμε την τέχνη του να γινόμαστε συμπαθείς και να κερδίζουμε τις εντυπώσεις. 
Αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πιστέψουμε ότι το μπορούμε, καταβάλοντας την ανάλογη προσπάθεια βέβαια. Το να έχουμε μια προσεγμένη και καλαίσθητη εμφάνιση χωρίς υπερβολές βοηθάει επίσης. 
Πιστεύοντας στον εαυτό μας και αναπτύσσοντας τις κοινωνικές μας δεξιότητες προσθέτουμε πόντους στη εμφάνισή μας. 
Η ισχυρή και στέρεα Αυτο-Εκτίμηση είναι ένα πανίσχυρο όπλο για την ισορροπία, την επιτυχία και τη ψυχική υγεία του ατόμου. Δεν είναι θεωρία, είναι πράξη και δράση μέσα στη ζωή. 

Μια προσωπικότητα που χαμογελά, αντί να φοβάται, ακτινοβολεί προς τον σύντροφό της καλή διάθεση, του προσφέρει το κίνητρο να προχωρήσει και να στηρίξει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή του στη ζωή.

Αξίζει τον κόπο…


01

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
02

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ
03

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗCopyright© 2014 aloe-vera-forever.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος