Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Αγαπητή μητέρα
Να σου ζήσει το μωρό σου να είναι πάντα γερό και τυχερό και ευτυχισμένο στη ζωή του.

Η περίοδος που τώρα ζεις είναι η πιο συναρπαστική. Βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει και όπως ο χρόνος κυλάει γοργά δεν πιστεύεις στα μάτια σου με τη μεταμόρφωση που γίνεται μέρα με τη μέρα. 

Ο ρόλος της γυναίκας είναι μεγάλος ιδιαίτερα όταν προσπαθεί να συντονίσει μητρότητα και εργασία.
Πίστεψε με όμως θα τα καταφέρεις θα αποδώσεις και στα δύο. 

Το ένστικτο και η αγάπη της μάνας όλα τα κατορθώνει. Δώσε από την πρώτη ημέρα υπόσχεση στον εαυτό σου << θα τα καταφέρω >>. 

Σε αυτή την προσπάθεια σου δεν θα είσαι μόνη σου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν σωστό επιστήμονα καλό και ενημερωμένο αλλά και με ανθρώπινη ευαισθησία που να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον τόσο για το παιδί σου όσο και για σένα. 
Να μπορείς να μιλάς άνετα μαζί του και να μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη.

Η καθημερινή φροντίδα του μωρού σου είναι μια σοβαρή και ουσιαστική διαδικασία που συμβάλλει στην υγιεινή του και στη σωστή ανάπτυξη του.
Πέραν όμως από αυτό είναι και μια ευχάριστη διαδικασία που σου δίνει την ευκαιρία για μια πιο στενή και άμεση επαφή με το μωρό σου. Να του δείξεις την αγάπη και την τρυφερότητα σου και να ενισχύσεις το δέσιμο μεταξύ σας.

Η καθημερινή φροντίδα του μωρού δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο τον πατέρα είναι εξίσου σημαντική και η δική του παρουσία. Το μωρό έχει δύο γονείς και χρειάζεται και από τους δύο αγάπη , στοργή , φροντίδα. Η περιποίηση του δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της μητέρας. 
Η συμβολή του πατέρα ισορροπεί τη δική του σχέση με το μωρό. Είναι ανάγκη να ξεκουράζει τη μητέρα και για να είναι σε θέση να φροντίζει το μωρό όταν εκείνη απουσιάζει.

ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολαστικής φροντίδας και περιποίησης του μωρού.
Τα περισσότερα μωρά αγαπούν και ευχαριστιούνται την επαφή με το νερό. 
Ανακουφίζονται χαλαρώνουν και το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι. 

Το πρώτο του κανονικό μπάνιο πρέπει να γίνει αφού επουλωθεί ο ομφαλός του μωρού δηλαδή γύρω στις 10 – 15 ημέρες μετά την γέννησή του. Το μπάνιο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το μικρό ζεσταίνεται το αναζωογονεί και το δροσίζει.

Πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν με δισταγμό και επιφυλακτικότητα την ιδέα του μπάνιου, καλό είναι στην αρχή να υπάρχει δίπλα σου και κάποιο άλλο άτομο για να σε βοηθήσει.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ : 
  •  Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό, το βάθος του στα 10 εκ.
  • .Να ελέγχεις την θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα η τον καρπό σου η με θερμόμετρο ( 36 – 37 βαθμοί ) ιδανική θερμοκρασία νερού. 
  • Θερμοκρασία δωματίου ( 25 – 26 βαθμοί ).
  • .Προσθήκη ζεστού νερού στην μπανιέρα δεν πρέπει να γίνεται όσο το μωρό βρίσκεται μέσα σ' αυτήν. 
  • Το νεογέννητο δεν θα πρέπει να παραμένει μέσα στην μπανιέρα περισσότερο από 3 λεπτά γιατί κρυολογεί εύκολα και κουράζεται. Όσο περνάν οι μήνες ευχαρίστηση για το νερό πάλι όμως ο χρόνος του μπάνιου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 -15 λεπτά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ
ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΩΜΑΤΟΣ : Αντικαθιστά το κοινό σαπούνι που κάνει το δέρμα του μωρού πιο ευάλωτο σε μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Χρησιμοποιείται στο τοπικό πλύσιμο ή στο μπάνιο και στο λούσιμο. 

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ:
  • Να έχει ουδέτερο pH
  • Να είναι απαλή σύνθεση, χωρίς δάκρυα
  • Να έχει αντιξηραντική δράση
  • Να αποφεύγονται οι έντονες μυρωδιές 
  • Να έχει ενυδατική δράση
  • Να έχει αντιμικροβιακή δράση
ΤΟ ΛΟΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της σκόνης και των άλλων παραγόντων της ατμόσφαιρας. 
Μην φοβάστε να βρέξετε το κεφάλι του μωρού. Αν προβάλλει αντίσταση αφήστε το λίγο χρόνο καθαρίστε το κεφάλι του με μια βρεγμένη πετσέτα και προσπαθήστε πάλι μετά από 3 ημέρες. Είναι αρκετό το λούσιμο του κεφαλιού με χλιαρό νερό 3 φορές την εβδομάδα. 
Στα μαλλιά των νεογέννητων παρουσιάζεται ένα λεπτό στρώμα << σαν πιτυρίδα >> που λέγεται νινίδα. Μην ανησυχείτε θα υποχωρήσει σε λίγες μέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ
1. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήρεμες και σταθερές όση ώρα κάνετε μπάνιο στο μωρό σας.
2. Το μπάνιο είναι ευχάριστη εμπειρία και για να ξεπεραστούν οι τυχόν φόβοι του μωρού σας καλό είναι να του μιλάτε, να του χαμογελάτε, να του τραγουδάτε ή να παίζεται μαζί του με τις μπουρμπουλήθρες.
3. Το δέρμα του μικρού μετά το μπάνιο του χρειάζεται καλό στέγνωμα με μαλακή πετσέτα γιατί η υγρασία στις πτυχώσεις της επιδερμίδας δημιουργεί ερεθισμούς.
4. Τοποθέτηση πλαστικού χαλιού μέσα στην μπανιέρα όταν το μωρό παίρνει εκεί το μπάνιο του. Όσο μεγαλώνει και ζωηρεύει χρειάζεται προσοχή για να μη γλιστρήσει.
5. Φροντίστε να μην έρθει το μικρό σε επαφή με καυτό νερό η με τη ζεστή βρύση και να μην βρίσκεται κοντά σε καλοριφέρ.
6. Ποτέ μην αφήνετε μόνο του το μικρό σας όση ώρα κάνει μπάνιο υπάρχει κίνδυνος πνιγμού ιδιαίτερα στα μικρά.
7. Φροντίστε να έχετε κοντά σας τα απαραίτητα για να μην χρειαστεί να απομακρυνθείτε.
8. Ακόμη και αν είστε μόνη στο σπίτι μαζί του και χτυπήσει το τηλέφωνο αφήστε το η τυλίξτε το μικρό σας με μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
9. Καθαρίστε το μικρό σας από μπροστά προς τα πίσω ιδιαίτερα αν είναι κοριτσάκι ξεκινώντας από την περιοχή των γεννητικών οργάνων προς τα πίσω.
10. Αν είναι κοριτσάκι μην προσπαθήσετε να ανοίξετε και να καθαρίσετε εσωτερικά τα χείλη του κόλπου υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από μικρόβιο.
11. Αν το μωρό σας είναι αγόρι μην τραβάτε πίσω την άκρη επιμένοντας στον εσωτερικό καθαρισμό υπάρχει φόβος τραυματισμού η σχισίματος του δέρματος.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΑΣ
Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και στεγνού και πολλές φορές κλαίει και το δηλώνει. Ένα μωρό καθαρό και μοσχομυρωδάτο είναι ένα μωρό ευτυχισμένο. Η διαδικασία αλλαγής της πάνας είναι για πολλές μητέρες μια εμπειρία όχι και τόσο ευχάριστη. Ειδικά τον πρώτο καιρό η αλλαγή της πάνας γίνεται πολύ συχνά 4 – 5 φορές την ημέρα κυρίως μετά το γεύμα που το μωρό έχει κενώσεις. 

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΕΙ  την ώρα που το αλλάζετε και δεν θέλει να ασχολείστε άλλο μαζί του , απασχολήστε το με ένα μουσικό παιχνίδι η με μια κουδουνίστρα για να αποσπάσετε την προσοχή του. Μιλήστε του γελάστε του γαργαλίστε το παίξτε μαζί του. Ποτέ το μωρό δεν θα πρέπει να μένει μόνο του στην αλλαξιέρα η στο κρεβάτι έστω και για λίγο. 

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΝΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ
Η επιλογή της κατάλληλης πάνας γίνεται με την συμβουλή του παιδιάτρου και είναι ουσιαστική γιατί το μικρό σας συνηθίζει σε κάποιο συγκεκριμένο τύπο πάνας και η ενδεχόμενη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς η δερματικά προβλήματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΝΑΣ
  1. Βασική προτεραιότητα σας είναι τα καθαρά χέρια πριν ασχοληθείτε για οποιοδήποτε λόγο με το μωρό σας είτε παίξετε μαζί του είτε για να το αλλάξετε.
  2. Θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 24- 27 βαθμούς.
  3. Ο χώρος ευχάριστος για να είναι και το ίδιο το μωρό πιο δεκτικό και να έχει χαρούμενη διάθεση. 
  4. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν κοντά στο κρεβάτι ή στην αλλαξιέρα τα απαραίτητα για το άλλαγμα της πάνας :  
    • μια πάνα
    • πετσέτα 
    • κρέμα και μια αλλαξιά ρούχα για να μην χρειάζεται να χάνετε χρόνο.
  5. Πλύνετε το μωρό με χλιαρό νερό η καθαρίστε το τοπικά με βρεγμένο βαμβάκι ή μωρομάντηλα.
  6. Στη συνέχεια αλείψτε το στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με μια προστατευτική κρέμα για ερεθισμούς.
  7. Αφού βάλετε στο μωρό σας την πάνα προσέξτε τα χέρια σας να μην έχουν κρέμα γιατί δεν θα κολλά το αυτοκόλλητο. 
  8. Στα νεογνά επειδή είναι αδύνατο να προσαρμοστούν στην αλλαγή της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είναι καλό η αλλαγή της πάνας να γίνεται σε σύντομο χρόνο.

01

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ




02

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ




03

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ



Copyright© 2014 aloe-vera-forever.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος