Forever Pomesteen Power - αντιοξειδωτικές τροφές

 Αναζητώντας αντιοξειδωτικές τροφές

 

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι υγιεινή. Μαζί με τους μαθητές του, ο Gianluca Farusi σύγκρινε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε μια γκάμα φαγητών και ροφημάτων.

Πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων της αθηροσκλήρωσης, της καρδιακής ανακοπής, της νόσου του Αλτσχάιμερ, μερικών όγκων και ηλικιακών καταρρακτών, συνδέονται με πολύ δραστικά μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια παράγονται κανονικά κατά τη διάρκεια της αεροβικής αναπνοής και χρησιμοποιούνται από το σώμα, για παράδειγμα για να το προστατέψουν από μικροοργανισμούς.


Παρόλα αυτά, αν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των ριζών (οξειδωτικών) και αντιοξειδωτικών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι τόσο δραστικές γιατί έχουν ένα ή περισσότερα μονά ηλεκτρόνια. Παράγονται και συναντώνται σε πολλά κύτταρα και κυτταρικά οργανίδια (organelles). Το ανιόν υπεροξειδίου (O2-), για παράδειγμα, είναι η πιο κοινή ρίζα στο σώμα μας, η οποία χρησιμοποιείται από τα λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθεί σε ιούς και βακτήρια. Ωστόσο, κατά πολύ η πιο δραστική ρίζα, είναι η ρίζα του υδροξυλίου (HO·), η οποία συναντάται στο υπεροξείσωμα (όπου λιπαρά οξέα διασπώνται) και στο ενδοπλασματικό δίκτυο. Εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν, επίσης, την παραγωγή των ριζών, για παράδειγμα, το υπεριώδες (UV) φως που πέφτει πάνω στο δέρμα μας, σχηματίζει ρίζες οξυγόνου μονής κατάστασης(1ΔO2·).


Ανιόν υπεροξειδίου

ρίζα υδροξυλίου

Μέσα στο σώμα, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε μια πληθώρα προβλημάτων. Συγκεκριμένα, αντιδρούν με (και καταστρέφουν) τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και τα νουκλεϊκά οξέα, συμπεριλαμβανομένου του DNA  Το σώμα μας, για να προστατευτεί από τις συνεχείς επιθέσεις των ριζών, έχει δύο βασικούς τρόπους προστασίας: τον ενζυματικό και τον μη-ενζυματικό. Τα πιο σημαντικά ένζυμα που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το σώμα μας από τις επιθέσεις των ελεύθερων ριζών είναι τα αντιοξειδωτικά ένζυμα δισμουτάση του υπεροξειδίου, καταλάση και υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. Τα βασικά μη-ενζυματικά αντιοξειδωτικά είναι η μελατονίνη, α-tocopherol (βιταμίνη Ε), ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και η β-καροτίνη (πρόδρομος της βιταμίνης Α).



Η εικόνα προσφέρθηκε από Nicola Graf

Και τα τέσσερα μη-ενζυματικά αντιοξειδωτικά είναι βασικά στοιχεία της διατροφής και συναντώνται σε μια πληθώρα τροφών. Ο καρκίνος συγκεκριμένα είναι λιγότερα κοινός μεταξύ ατόμων που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά και έχει προταθεί ότι τα πλεονεκτήματα για την υγεία προέρχονται από τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα οποία εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Το παρακάτω πείραμα συγκρίνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε διάφορους τύπους τροφών και ροφημάτων, δηλ. την αποτελεσματικότητα των διάφορων τύπων τροφών και ροφημάτων ως εξουδετερωτές των ελεύθερων ριζών.

 
Η αντιοξειδωτική δράση των τροφών και ροφημάτων που εξετάστηκαν. Οι τιμές στο διάγραμμα βρέθηκαν χρησιμοποιώντας δείγματα των 0.02 γρ. περίπου (100 ml αποσταγμένου νερού προστέθηκαν σε 2.0 γρ. δείγματος φαγητού ή ροφήματος). Έτσι, 0.02 γρ. μαρμελάδας βατόμουρου, για παράδειγμα, έχουν αντιοξειδωτική δράση 50 φορές μεγαλύτερη από αυτή του αποσταγμένου νερού!



01

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ




02

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ




03

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ



Copyright© 2014 aloe-vera-forever.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος