Το δέρμα μας είναι εκπληκτικό

Το δέρμα μας είναι εκπληκτικό

 

Η υγιής ανανέωση της επιδερμίδας μπορεί να γίνει, όταν το δέρμα σας είναι σε θέση να διασφαλίσει την υπάρχουσα  υγρασία του. Ένα προϊόν ενυδάτωσης με ισορροπημένη σύνθεση είναι ευεργετικό για τη φυσική ανάπλαση και επανόρθωση  του ξηρού δέρματος. 

Το δέρμα μας είναι εκπληκτικό!Δυο τετραγωνικά εκατοστά  δέρματος  περιέχουν κατά μέσο όρο 650 ιδρωτοποιούς αδένες, 20 αιμοφόρα  αγγεία και πάνω από χίλιες νευρικές απολήξεις.To δέρμα εκτελεί παρά πολλές λειτουργίες.

Έχει, για παράδειγμα, την ικανότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός και βοηθά  στην προστασία μας από διάφορα επιβλαβή στοιχεία. Η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας μας αποτελείται από δύο υποστοιβαδες: μια στοιβάδα με κύτταρα ζωντανά και βιώσιμα που λέγεται  επιδερμίδα,  και από μια  στοιβάδα ακόμη πιο επιφανειακή, που αποτελείται από κύτταρα που δρουν προστατευτικά και η οποία λέγεται Κερατίνη στοιβάδα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς γίνεται ξηρό  το  δέρμα και πώς να  το βοηθήσουμε να επανέλθει σε υγιή κατάσταση, πρέπει να κατανοήσουμε  την λειτουργία της κεράτινης στοιβάδας. 
 Ως κερατίνη στιβάδα ορίζεται η πλέον επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος όπου συντελούνται πολλαπλές  λειτουργικές διαδικασίες, που βοηθούν το σώμα  μας να ανταποκρίνεται  στις προκλήσεις του περιβάλλοντος, ώστε να διατηρείται  υγιής η ασπίδα προστασίας του δέρματος.

Όταν το δέρμα είναι υγιές  αναπλάθεται από μόνο του και έχει λαμπερή όψη και ελαστική υφή. Δυστυχώς όμως, το δέρμα μπορεί να γίνει υπερβολικά ξηρό, κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία του αλλά και την εμφάνισή του καθώς φαίνεται θαμπό και το αισθανόμαστε «άγριο». Η επαναφορά του  ξηρού δέρματος μας, σας σε υγιή κατάσταση,  απαιτεί  καταρχήν να κατανοήσουμε τι έχει υποστεί και από τι έχει ανάγκη

Τι σημαίνει υγιές και ενυδατωμένο δέρμα?

Ας εστιάσουμε στην κερατίνη στιβάδα, την πλέον εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Ας σκεφτούμε την  κερατίνη στιβάδα σαν ένα τοίχο  με  τούβλα και κονίαμα. Τα «τούβλα» είναι τα κερατινο- κύτταρα, ενώ το "κονίαμα" είναι τα λιπίδια (συνεχές στρώμα που περιβάλλει και προστατεύει τα κερατινο- κύτταρα).

Τα   κερατινο- κύτταρα συνδέονται με πρωτεΐνες που ονομάζονται δεσμοσώματα. Μέσα σε κάθε κερατινο- κύτταρο βρίσκονται φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες ( ή natural moisturizing factors= NMFS), οι οποίοι  ρυθμίζουν την   υγρασία στο κύτταρο. 

Το σωστό επίπεδο υγρασίας στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας είναι απαραίτητο για διατήρηση των ιδιοτήτων της, αλλά και για τη σωστή λειτουργία του μηχανισμού της απόπτωσης των κερατινο-κυττάρων και της ανανέωσης της επιδερμίδας. 

Η κερατίνη στιβάδα επιτελεί λειτουργία φραγμού προστατεύοντας τον οργανισμό μας και τα εσωτερικά μας όργανα από το περιβάλλον.  Στα πλαίσια αυτά ρυθμίζει την απώλεια νερού διαμέσου του δέρματός μας (Διαδερμική Απώλεια Νερού). Ένα υγιές άτομο με, ενυδατωμένη επιδερμίδα χάνει περίπου 80 -100 γραμμάρια νερού στην ατμόσφαιρα κάθε μέρα, μέσω αυτού του μηχανισμού.  Η ποσότητα αυτή εξαρτάται από την ακεραιότητα της δομής της κεράτινης στοιβάδας αλλά και από την ισορροπία των Λιπιδίων και των Φυσικών Ενυδατικών Παραγόντων σε αυτή. Στην περίπτωση υγιούς και ενυδατωμένου δέρματος, αυτά τα στοιχεία ρυθμίζουν την διαδερμική απώλεια νερού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων υγρασίας στην κερατίνη στιβάδα. 

Η ξηρότητα του δέρματος 

Η ξηρότητα της επιδερμίδας είναι κάτι περισσότερο από την απουσία της απαραίτητης υγρασίας (νερού) στην κεράτινη στοιβάδα.  Αφορά και την αποδιοργάνωση βιολογικών μηχανισμών της υγιούς επιδερμίδας, κυρίως του μηχανισμού απόπτωσης των κερατινο-κυττάρων, που την κρατούν απαλή, εύπλαστη και λαμπερή.   Αυτοί οι βιολογικοί μηχανισμοί «απορυθμίζονται» λόγω της μείωσης του επιπέδου υγρασίας στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας.

Η ξηρότητα του δέρματος μας , μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς ή παθολογικούς παράγοντες και στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να πάρουμε τη συμβουλή γιατρού.  Συμπτώματα ξηρότητας μπορεί να προκληθούν και σαν αποτέλεσμα του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε καθημερινά ή σε μικρές καθημερινές συνήθειές μας. 
 

Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει  επιπτώσεις  στον βαθμό της απώλειας νερού διαμέσου της επιδερμίδας μας.  Όντως το περιβάλλον  δεν σταματά να απορροφά συνέχεια υγρασία από την επιφάνεια του δέρματος, και εάν ο αέρας είναι ιδιαίτερα ξηρός (όπως π.χ. σε κλιματιζόμενους χώρους ή το χειμώνα) η αποβαλλόμενη (χαμένη) υγρασία του δέρματος είναι ακόμα περισσότερη.

Καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σαπούνισμα και το πλύσιμο  επηρεάζουν περαιτέρω την ικανότητα του δέρματός μας να κρατήσει υγρασία . Το νερό που χρησιμοποιούμε για να πλυθούμε απομακρύνει Φυσικούς Ενυδατικούς Παράγοντες από την κεράτινη στοιβάδα, ενώ το σαπούνι διαλυτοποιεί Λιπίδια από το δέρμα μας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο απλών μηχανισμών, συμβάλλει στην αυξημένη απώλεια υγρασίας από το δέρμα μας- όπως είναι φανερό- επιτρέπει ακόμη περισσότερο στην υγρασία να διαφύγει.

Τρόποι αντιμετώπισης 

Καθώς το δέρμα μας γίνεται ξηρότερο, διαταράσσεται η αλληλουχία και η ισορροπία των φυσικών μηχανισμών του: τα κύτταρα του δέρματος χωρίς υγρασία, γίνονται σκληρά και άκαμπτα, προετοιμάζοντας το πεδίο για ένα  δέρμα με ραγισμένη , κατεστραμμένη υφή και εμφάνιση. Η απώλεια του φράγματος των λιπιδίων  αυξάνει περισσότερο την έκθεση  των κυττάρων στο περιβάλλον, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλεια νερού και σε αύξηση της ξηρότητας του δέρματος.  Τα αποτελέσματα όλων αυτών των διαδικασιών , είναι , να εμφανίζονται σταδιακά τα γνωστά συμπτώματα της ξηρότητας της επιδερμίδας: λιγότερη ελαστικότητα, κνησμός, αίσθηση τραβήγματος, νιφάδες. 

Προκειμένου να επανέλθει το ξηρό δέρμα σε υγιή κατάσταση,  με φυσιολογική ενυδάτωση, πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο της υγρασίας του. Μια αποτελεσματική καλλυντική λοσιόν, παρέχει άμεση και μακροπρόθεσμη ενυδάτωση διάρκειας ώστε να μπορέσει η ξηρή επιδερμίδα να αποκαταστήσει τη φυσική της ισορροπία και να αποκτήσει και πάλι τη φυσική υγιή της όψη. Για πολύ ξηρό δέρμα, τα καλύτερα μέσα ενυδάτωσης,  περιέχουν σε σωστή αναλογία σε υγροσκοπικά συστατικά και υμενιοποιητικά συστατικά.

Τα προϊόντα ενυδάτωσης  επαναφέρουν την υγρασία  στο δέρμα ώστε να μαλακώσει αμέσως η ξηρή, σκληρή επιφάνεια των κυττάρων του.  

Για το βέλτιστο καλλυντικό αποτέλεσμα, οι καλλυντικές λοσιόν επίσης περιέχουν μαλακτικά συστατικά τα οποία βοηθούν στην άμεση βελτίωση της υφής της επιδερμίδας καθώς μαλακώνουν τα «άγρια» επιφανειακά κερατινο-κύτταρα της ξηρής επιδερμίδας. Συχνά τα υμενιοποιητικά συστατικά έχουν επίσης και μαλακτικές ιδιότητες.

Η υγιής ανανέωση της επιδερμίδας μπορεί να γίνει,  όταν το δέρμα σας είναι σε θέση να διασφαλίσει την υπάρχουσα  υγρασία του,  με  την πάροδο του χρόνου. Ένα προϊόν ενυδάτωσης με ισορροπημένη σύνθεση  βοηθά την δημιουργία περιβάλλοντος,  που σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι ευεργετικό για τη φυσική ανάπλαση και επανόρθωση  του ξηρού δέρματος.  Όταν επιτυγχάνεται το βέλτιστο επίπεδο της υγρασίας και της προστασίας από την ξηρότητα, όλα τα στοιχεία του δέρματός μας-λιπίδια, Παράγοντες Φυσικής Ενυδάτωσης, δεσμοσώματα, ωρίμανση των κυττάρων - λειτουργούν αρμονικά, για υγιές  ενυδατωμένο δέρμα01

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
02

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ
03

ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗCopyright© 2014 aloe-vera-forever.gr - Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος