Εννιά στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών έχουν κυτταρίτιδα, η οποία σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών).
Οι άνδρες, αντιθέτως, δεν έχουν κυτταρίτιδα, εκτός για να πάσχουν από ορμονικές διαταραχές (μειωμένη παραγωγή της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης, και αυξημένη παραγωγή της γυναικείας ορμόνης του φύλου, των οιστρογόνων).
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι παράγοντες αυτοί κάνουν τα λιπώδη κύτταρα, που φυσιολογικά υπάρχουν κάτω από το δέρμα, να διογκώνονται και να προσκολλώνται το ένα στο άλλο, μέσα στους θυλάκους στους οποίους βρίσκονται. Επακόλουθο: διαστολή των θυλάκων, διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και «παγίδευση» τοξινών και νερού - με άλλα λόγια: κυτταρίτιδα.
Για να διαπιστώσετε πόση κυτταρίτιδα έχετε, πιέστε το δέρμα του μηρού σας με τα δύο χέρια και θα δείτε ότι αποκτά εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού. «Στις πολύ αδύνατες γυναίκες, μόνον με αυτό τον τρόπο φαίνεται η κυτταρίτιδα», λέει ο δρ Μίτσελ Γκόρντον, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. «Στη μέση γυναίκα, όμως, η κυτταρίτιδα είναι έως ένα βαθμό ορατή δίχως αυτή την πίεση».
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που αποδίδεται κυρίως στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες και αφορά παχύσαρκους και μη και των δύο φύλων. Με το συνδυασμό σωστής διατροφής, άσκησης και ενδεχομένως άλλων συμπληρωματικών θεραπειών είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή της.
Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες αλλά έχει διαφορετική εντόπιση. Στις γυναίκες εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς, στους μηρούς, στα γόνατα και στην κοιλιά ενώ στους άνδρες παρατηρείται κυρίως στην κοιλιά, στον θώρακα και στα μπράτσα. Τα αίτια της κυτταρίτιδας είναι πολλά και διάφορα, όπως η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολικές διαταραχές, η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, η κακή λειτουργία του ήπατος, η δυσκοιλιότητα, το άγχος, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή. Η δημιουργία της κυτταρίτιδας αρχίζει όταν οι άχρηστες ουσίες, οι τοξίνες, δεν αποβάλλονται πλήρως από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται στα . Στη συνέχεια δημιουργούνται μικροοζίδια, εμφανίζεται οίδημα στην πάσχουσα περιοχή και το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του. Χαρακτηριστική είναι η όψη που έχει το δέρμα στις περιοχές με κυτταρίτιδα που μοιάζει με τη 'φλούδα του πορτοκαλιού'.
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην εμφάνιση και στην καταπολέμηση ση της κυτταρίτιδας είναι καθοριστικός. Οι κακές διατροφικές συνήθειες που είναι σε μεγάλο μέρος υπεύθυνες για το φαινόμενο της κυτταρίτιδας σχετίζονται κυρίως με την ποιότητα των τροφών και όχι τόσο με την ποσότητα αυτών. Επιπλέον οι αλλεπάλληλες ή οι στερητικές και μη ισορροπημένες δίαιτες ευνοούν την ανάπτυξη της. Η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σε δέκα βήματα: 1. Πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση ζωικών λιπαρών, όπως το χοιρινό, τα λουκάνικα και το αρνί. Αντίθετα θα πρέπει να προτιμάτε την κατανάλωση των άσπρων κρεάτων, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια, μαγειρεμένα χωρίς πολύ λάδι, να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο και να τρώτε κατά προτίμηση ψητά ή βραστά. 2. Πρέπει να αποφεύγετε την κατάχρηση καφεΐνης και οινοπνευματωδών ποτών γιατί προκαλούν αφυδάτωση και δυσκολεύουν την απομάκρυνση των τοξινών. Επιτρέπεται η κατανάλωση ενός με δύο καφέδων την ημέρα και ενός ποτηριού κρασιού κατά προτίμηση κόκκινο. Καλύτερα είναι να αντικαταστήσετε τον καφέ με χυμούς φρούτων χωρείς ζάχαρη και αφεψήματα βοτάνων, χωρείς καφεΐνη !
3. Μειώστε τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά και τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Επίσης αποφύγετε την κατάχρηση του αλατιού ή των τροφών πλούσιων σε αλάτι, όπως είναι τα ξηρά τυριά, οι σάλτσες και τα σνακ επειδή το αλάτι συμβάλλει στην κατακράτηση των υγρών και άρα στη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
4. Βάλτε τη συστηματική και ελαφριά άσκηση στη ζωή σας.
Η άσκηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και τονώνει τους μύες, ιδιαίτερα των μηρών και των γλουτών. Το καθημερινό περπάτημα σε έντονο ρυθμό για είκοσι με τριάντα λεπτά ή τα δέκα λεπτά άσκησης την ημέρα με το στατικό ποδήλατο στο σπίτι, είναι αρκετά ως μέτρα για τη σύσφιξη των μυών και βοήθά στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
5. Πίνετε πολύ νερό, ένα με δύο λίτρα ημερησίως. Το νερό ενυδατώνει τον οργανισμό και το δέρμα και επιπλέον βοηθάει στην αποβολή των τοξινών.
6. Βάλτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά. Πολλά από αυτά έχουν διουρητικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να καταπολεμούν την κατακράτηση των υγρών που οφείλεται στην κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Επίσης αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προτιμήστε όσα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Ε και C που συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Από τα λαχανικά προτιμήστε: πράσινα φασολάκια, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών, ντομάτες, καρότα, μαϊντανό, σέλινο, πιπεριές, κρεμμύδι, άνιθο, σπανάκι, μαρούλι και ραδίκια.
Από τα φρούτα προτιμήστε: ακτινίδια, μήλα, φράουλες, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, ανανά.
7. Καταναλώστε σε επαρκείς ποσότητες όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά είναι πλούσια σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να ευνοούν την καλή λειτουργία της κυκλοφορίας του αίματος και του ήπατος. 8. Καταπολεμήστε αποτελεσματικά με τη διατροφή τη δυσκοιλιότητα. Η καλή λειτουργία του εντέρου συμβάλλει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.
Για το σκοπό αυτό καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:
φρούτα, όπως δαμάσκηνα, ακτινίδια και εσπεριδοειδή,
λαχανικά, όπως χόρτα, κολοκυθάκια βραστά και μπάμιες, όσπρια, όπως φακές και φασόλια, δημητριακά, όπως σίκαλη, βρώμη και πίτουρο. 9. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, καταπολεμείστε το άγχος και αποφύγετε το κάπνισμα. Βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε από το στρες της δουλειάς και των υποχρεώσεων, όπως είναι μια βόλτα στη θάλασσα, ένα χόμπι ή κοιμηθείτε καλά. Το κάπνισμα επίσης είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, καθώς συμβάλλει στην δημιουργία τοξινών, επηρεάζει την κατάσταση των αγγείων και συμβάλλει στην κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.
10. άλλες συμπληρωματικές θεραπείες που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας Είναι:
Το μασάζ τοπικά με ένα ειδικό για την κυτταρίτιδα προϊόν που μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε από μόνοι σας στο σπίτι, μία με δύο φορές την εβδομάδα, μετά το μπάνιο. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τονώνετε την κυκλοφορία στα προβληματικά σημεία του σώματος. Το λεμφικό μασάζ. Με αυτό βελτιώνετε την κυκλοφορία της λέμφου και ευνοείται η καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας στις προβληματικές περιοχές.
Η υποδερμική θεραπεία. Αυτή είναι αναίμακτη, μη χειρουργική μέθοδος, γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό και αποσκοπεί στην βελτίωση της όψης του δέρματος, της κυκλοφορίας του αίματος και μακροπρόθεσμα της ελαστικότητας του δέρματος.
Με ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά, σε συνδυασμό με την φυσική άσκηση και τα ειδικά μασάζ, η κυτταρίτιδα προλαμβάνεται ή αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά. Χρειάζεται όμως να βάλετε αυτές τις τρεις συνιστώσες στον τρόπο ζωής σας γιατί η κυτταρίτιδα επιστρέφει αν δεν συνεχίσετε να ζείτε υγιεινά. |
Αρχική > Aloe vera | Αντιγήρανση Σώματος Περιποίηση & Φροντίδα δέρματος ! > Aloe vera Body Toning Kit Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση με Αλόη, κανέλα και άλλα βότανα !! >